Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z wanilią żurawiną i brzosk
Biszkopt: Do miseczki przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.Dodać wydrążone ziarenka wanilii i wymieszać dobre mikserem. Następnie stopniowo wsypać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenie składników. Papierem wyłożyć blaszkę od piekarnika, wylać ciasto i wyrównać. Piec około 8-10 min w 180 st. Wyjąć z piekarnika, położyć na czystej ściereczce papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. Nadzienie: Żurawinę namoczyć, najlepiej przez całą noc. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć. Do miski przelać śmietanę i wstępnie ubić. Dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać żurawiny ze słoika i delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać namoczone żurawiny i wymieszać łyżką. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć. Rozsmarować całą przygotowaną śmietanę. Na jednym z końców ( tym krótszym) położyć brzoskwinie i zrolować dosyć ciasno. Odłożyć do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na całą noc i rolada ładnie się „ściąga”). Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
reanja
2milutka
monikaT83