gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Rolada czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada biszkoptowa z masą czekoladową z śnieżki z dodatkiem truskawek i dżem truskawkowego - delikatna w smaku

Rolada czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada czekoladowa

 

  • Biszkopt ciemny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa
Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i żółtka mieszamy następnie dodajemy olej i kakao. Na koniec dodać mąkę z proszkiem - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej blaszki - pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczoną jeszcze ciepły biszkopt zwijamy w roladę - odkładamy zwiniętą do ostygnięcia Nadzienie - rozpuszczamy na parze czekoladę - studzimy. Ubijamy obie śnieżki w 200 ml mleka dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę .Rozwijamy ciasto smarujemy dżemem, następnie rozsmarowujemy nadzienie czekoladowe na koniec rozkładamy pokrojone truskawki - całość zwijamy w roladę. Odkładamy do lodówki do zastygnięcia. Wierzch rolady można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Rolada czekoladowa
Pieczemy biszkopt ciepły zwijamy w ściereczkę
Rolada czekoladowa
Spód biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym
Rolada czekoladowa
Przygotowujemy nadzienie czekoladowe rozsmarowujemy
Rolada czekoladowa
Na koniec rozkładamy truskawki zwijamy roladę - schładzamy