Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rolada jest prosta do przygotowania, a jej smak pozwoli na chwilkę słodkiego zapomnienia. Można użyć mrożonych jagód

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym

 

  • CIASTO:
  • 100g mąki,
  • 100g cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • KREM:
  • 250g jagód,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • 250g mascarpone,
  • płatki białej czekolady do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy sypkie składniki oraz czekoladę i mieszamy całość łyżką aż do połączenia składników, nie dłużej. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 10-12 minut. Po tym czasie roladę szybko przekładamy na ściereczkę, spodem do góry, odklejamy papier i ciasto zwijamy razem ze ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i na małym gazie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Do miski wykładamy stężałą masę i mascarpone, miksujemy. Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Smacznego :)
Rolada czekoladowa z kremem jagodowym
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier
Rolada czekoladowa z kremem jagodowym
Dodajemy sypkie składniki oraz czekoladę i mieszamy całość łyżką
Rolada czekoladowa z kremem jagodowym
Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i na małym gazie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru
Rolada czekoladowa z kremem jagodowym
Do miski wykładamy stężałą masę i mascarpone, miksujemy.