jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada drożdżowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rolada na podwieczorek do kawy i herbaty

Rolada drożdżowa z orzechami

Składniki:

Rolada drożdżowa z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Rolada drożdżowa z orzechami
CIASTO:

Z rozkruszonych drożdży, mąki- 3 łyżki, mleka-1/2 szklanki, i cukru-1 łyżka, przygotować rozczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia. W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodawać po trochu masła i dalej ucierać. Do masy dodać przesianą mąkę, otarta skórke z cytryny, pozostałe mleko, szczyptę soli, wyrabiać przynajmniej 15 minut, zostawić do wyrośnięcia. NADZIENIE:

Masło, cukier, 3 żółtka, otartą skórkę z cytryny utrzeć do białości, dodać połowę zmielonych orzechów, sztywną pianę ubitą z 3 białek i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, każdy kawałek ciasta rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt grubości 1cm, a długości długości blachy. Każdy płat ciasta posmarować masą orzechową i posypać częścią pozostałych zmielonych orzechów, ścisło zwinąć i ułożyć w odstępach na posmarowanej tłuszczem i wysypanej maką blasze, zostawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdą roladę posmarować po wierzchu pozostałym jajkiem rozmąconym z niewielką ilością wody. Piec około 90 minut w średnio nagrzanym piekarniku i kroić po wystygnięciu. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.