mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Rolada indycza z delikatnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super przepis na indyka z winem, konfiturami....

Rolada indycza z delikatnym farszem

Składniki:

Rolada indycza z delikatnym farszem

 

  • 1kg piersi z indyka
  • 800g brokułów
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 500ml rosołu drobiowego
  • 500g marchewki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 80ml białego wina
  • 2 łyżki konfitury morelowej

Sposób przygotowania:

Rolada indycza z delikatnym farszem
Brokuły umyć, podzielić na różyczki. 1/3 różyczek posiekać, zeszklić na połowie masła. Przestudzić. Wymieszać z jajkiem i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać formując płaski płat. Posypać solą i pieprzem, obłożyć farszem. Zwinąć, związać nitką. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Pieczeń ułożyć na blasze, posmarować olejem. Wstawić do piekarnika i piec 1godzinę. Podczas pieczeniem polewać rosołem. Marchewkę obrać, opłukać, podzielić na części. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 10minut, dodać pozostałe brokuły, gotować jeszcze 6minut. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Roladę zdjąć z blachy. Sos przecedzić, wlać wino, zagotować i przyprawić. Pieczeń posmarować konfiturą, jarzyny odcedzić. Podsmażyć na reszcie tłuszczu, posypać migdałami. Roladę ułożyć na półmisku z jarzynami, polać sosem.