SUPERPRZEPIS

Rolada jabłkowa

  • 15
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Rolada jabłkowa  Więcej zdjęć (5)

Mega łatwa w wykonaniu, szybka rolada z jabłkami , pachnąca cynamonem. Pokocha ja każdy i duży i mały.

Składniki:

Rolada jabłkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa
Jabłka myję , obieram i kroję w plasterki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika (37 x 35 cm )wykładam papierem do pieczenia , smaruję margaryną i układam na niej ciasno plasterki jabłek, wierzch oprószam cynamonem i cukrem z wanilią. Osobno przygotowuję ciasto biszkoptowe. Białka ubijam z solą, dodaję partiami żółtka i cukier , do ubitych przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łopatką i przekładam na jabłka, wierzch wyrównuję. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 30 -35 minut w temp. 160 C ( termo obieg) Po upieczeniu od razu przekładam na deskę i ściereczkę, do góry jabłkami, ściągam papier i zwijam roladę. Odstawiam do wystudzenia. Można zrobić polewę i dowolnie udekorować, u mnie tylko oprószona cukrem pudrem i dla nas rewelacja.



*źródło forum WŻ  -Bahati 
Rolada jabłkowa
Jabłka myję , obżeram i kroję w plasterki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika … wykładam papierem do pieczenia
Rolada jabłkowa
układam na niej ciasno plasterki jabłek, wierzch oprószam cynamonem i cukrem z wanilią.
Rolada jabłkowa
Po upieczeniu od razu przekładam na deskę i ściereczkę, do góry jabłkami, ściągam papier
Rolada jabłkowa
zwijam roladę. Odstawiam do wystudzenia. Można zrobić polewę i dowolnie udekorować