Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowa
Jabłka myję , obieram i kroję w plasterki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika (37 x 35 cm )wykładam papierem do pieczenia , smaruję margaryną i układam na niej ciasno plasterki jabłek, wierzch oprószam cynamonem i cukrem z wanilią. Osobno przygotowuję ciasto biszkoptowe. Białka ubijam z solą, dodaję partiami żółtka i cukier , do ubitych przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łopatką i przekładam na jabłka, wierzch wyrównuję. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 30 -35 minut w temp. 160 C ( termo obieg) Po upieczeniu od razu przekładam na deskę i ściereczkę, do góry jabłkami, ściągam papier i zwijam roladę. Odstawiam do wystudzenia. Można zrobić polewę i dowolnie udekorować, u mnie tylko oprószona cukrem pudrem i dla nas rewelacja.
*źródło forum WŻ -Bahati
*źródło forum WŻ -Bahati
edytaha
zbysiowa
Można w kosteczkę lub zetrzeć , za każdym razem pyszotka ;)
margarytka
zbysiowa
Oj była, bardzo smaczna, polecam :)
misia5
zbysiowa
Dość często ją piekę, tak więc zaprasza :)
zewa
alaaa
Już jestem ciekawa co tam Ewa wymyśliłaś. :)
zbysiowa
Też mam taką nadzieję :)
zewa
Madziu rolada pycha, pozwoliłam sobie dodać przepis na moją wersję. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz ?
zbysiowa
Cieszę się bardzo że korzystacie z przepisu i dziękuję za zaufanie ;)
edytaha
zbysiowa
Miło mi bardzo :)
misia5
zbysiowa
Dziękuję , wiem :)