Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada makowa z masą z nutelli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do masy można dodać odrobinę spirytusu.

Rolada makowa z masą z nutelli

Składniki:

Rolada makowa z masą z nutelli

 

  • 8 dag maku
  • 8 dag mąki
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 słoik nutelli
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl mielonych orzechów arachidowych
  • sok z cytryny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z masą z nutelli
Mak wsypać do garnka, zalać wrząca wodą i sparzyć, odsączyć na sicie i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i 3 łyżkami ciepłej wody. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą żółtkową, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, przemielony ostudzony mak i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 210 stopni około 10-15 minut. biszkopt po wyjęciu z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, ostudzić. Margarynę włożyć do miski, utrzeć dodając stopniowo krem nutella. Następnie wsypać połowę orzechów i dodać sok z cytryny wymieszać. Biszkopt rozwinąć ze ściereczki, posmarować kremem ( odkładając 2 łyżki), zwinąć w rulon. Po wierzchu posmarować pozostałą masą i posypać pozostałymi orzechami.