halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Rolada mięsna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z mięsa mielonego można zrobić smaczną roladę.

Rolada mięsna

Składniki:

Rolada mięsna

 

  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • pieczarki 50 dag
  • natka pietruszki 1|2 pęczka
  • koperek 1|2 pęczka
  • jajko 1 sztuka
  • bułka pszenna mała 1 sztuka
  • sól czosnkowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka
  • imbir mielony 2 szczypty
  • bułka tarta 2 łyżki
  • olej 100ml
  • cebula 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Rolada mięsna
Bułkę namoczyć w wodzie , odcisnąć. Koperek oraz pietruszkę drobno siekamy. Cebulę obieramy , kroimy w drobną kosteczkę.Pieczarki myjemy , kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki,przesmażamy. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koperek- wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą bułkę , jajko . Mieszamy , doprawiamy do smaku solą czosnkową , pieprzem , przyprawą do mięsa mielonego oraz imbirem .Mięso wyrabiamy. Następnie formujemy z mięsa dużego placka prostokątnego na którym układamy pieczarki i zwijamy w rulon.Obtaczamy w bułce i smażymy z wszystkich stron na gorącym oleju .Przed podaniem kroimy w plastry.