Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rolada z wołowiny z nadzieniem z pieczonej czerwonej papryki, mozzarelli w kulce, cebuli i natki pietruszki...

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

Składniki:

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

 

  • 1 czerwona papryka
  • 40 dkg (duży plaster) wołowiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 150 g mozzarelli w kulce
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

Etap 1

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką
Upieczona ostudzona i obrana czerwona papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić i obrać.

Etap 2

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką
Plaster mięsa rozbity tłuczkiem przyprawiony i posmarowany musztardą.

Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.

Etap 3

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką
Pokrojona papryka ser i cebula posiekana natka i przyprawy przełożone do miseczki.

Pieczoną paprykę, odsączony ser i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Do tego dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Etap 4

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką
Przygotowany farsz rozłożony na doprawionym mięsie.

Przygotowany farsz rozłożyć na mięsie.

Etap 5

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

Zwinąć w ścisłą roladę, zabezpieczyć wykałaczkami.

Etap 6

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

Roladę kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z każdej strony przyprawą do mięs, polać octem balsamicznym. Mięso z każdej strony mocno zrumienić.

Etap 7

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 8

Wołowa rolada z mozzarellą i pieczoną papryką

Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gotową roladę kroić w plastry.


Tagi:

rolada papryka