Sposób przygotowania:
Rolada piegusek
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać mąkę, a następnie mak. Starannie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę wyścieloną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 mm, aż placek nabierze słomkowego koloru. Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie). Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia. Ugotować budyń w półtorej szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić. Masło utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo budyń. Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do przygotowanego kremu. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki. (100g -290 kcal).
darek112