Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada piegusek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać mąkę, a następnie mak.

Rolada piegusek

Składniki:

Rolada piegusek

 

  • Ciasto:

 

  • po pół szklanki białek jaj, cukru, mąki i makuKrem:

 

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

 

  • półtorej szklanki mleka

 

 

  • pół szklanki cukru

 

 

 

  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada piegusek
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać mąkę, a następnie mak. Starannie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę wyścieloną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 mm, aż placek nabierze słomkowego koloru. Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie). Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia. Ugotować budyń w półtorej szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić. Masło utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo budyń. Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do przygotowanego kremu. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki. (100g -290 kcal).