Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z ananasemI

1. Mięso rozcinam w poprzek, tworząc duży prostokąt, lekko rozbijam, Doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Na mięsie układam szynkę oraz ser żółty, następnie suszone śliwki, morele.
II

3. Mięso zwijam w roladę.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układam plasterki ananasa, na ananasie układam roladę mięsną.
III

5. Cebulę, czosnek obieram, kroję drobno i układam na wierzchu rolady mięsnej, polewam oliwą z oliwek, winem, posypuję papryką słodką.
6. Mięso piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C pod przykryciem.
IV

7. 10 minut przed czasem mięso wyjmuję, smaruję ketchupem i bez przykrycia zapiekam jeszcze 10 minut.
V

8. Po upieczeniu roladę kroję w plasterki.
9. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
10. Smacznego.