kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Rolada śląska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sztandarowe danie kuchni śląskiej

Rolada śląska

Składniki:

Rolada śląska

 

Sposób przygotowania:

Rolada śląska
Namaczamy dokładnie bułkę. Odciskamy starannie i dodajemy do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić drobniutko i dodać do mięsa mielonego. wbić 1 jajko. Posolić i popieprzyć. wszystko bardzo dokładnie wymieszać-najlepiej dłonią-na jednolitą masę. Odstawić masę mięsna na 15 minut. W tym czasie utłuc plastry karkówki. Bardzo mocno ale nie dopuścić do rozerwania. Powinny być duże i cienkie. Na każdy plaster karkówki kładziemy 1 plasterek szynki a tą z kolei smarujemy masa z mięsa mielonego. Zwijamy rolady. Boki wciskamy do środka. W garnku rozgrzewamy smalec. Wrzucamy liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego. Na tłuszcz układamy rolady. Tak by końcówki były pod spodem! Posypujemy je papryką w proszku i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas- 15-20 minut przewracamy je na drugą stronę. Podajemy na gorąco z kluskami śląskimi i modrą kapustą :) Polecam SMACZNEGO!!!