Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Szpinakowa rolada z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta w przygotowaniu a zarazem elegancka przystawka, doskonała na każde przyjęcie.

Szpinakowa rolada z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa rolada z łososiem

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowa rolada z łososiem
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem, może być granulowany. Smażymy tak długo, aż odparuje z niego woda i będzie gęsty. Ostawiamy na około 30 minut do przestudzenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek, dodajemy je do masy szpinakowej i dokładnie miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do masy szpinakowo-jajecznej, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na blachę o wymiarach 23x38, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 15-20 minut. Studzimy. Przestudzone ciasto szpinakowe smarujemy ulubionym serkiem Almette, następnie układamy plastry łososia i formujemy roladę, ciasno zwijając ciasto w folię spożywczą. Roladę wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby rolada zastygła.
Szpinakowa rolada z łososiem
Szpinak podsmażamy na maśle i doprawiamy ulubionymi przyprawami
Szpinakowa rolada z łososiem
Upieczone ciasto odkładamy do przestudzenia
Szpinakowa rolada z łososiem
Przestudzony placek smarujemy serkiem czosnkowym
Szpinakowa rolada z łososiem
Roladę ciasno zwijamy i wstawiamy do lodówki