Sposób przygotowania:
Szpinakowa rolada z łososiem
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem, może być granulowany. Smażymy tak długo, aż odparuje z niego woda i będzie gęsty. Ostawiamy na około 30 minut do przestudzenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek, dodajemy je do masy szpinakowej i dokładnie miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do masy szpinakowo-jajecznej, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na blachę o wymiarach 23x38, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 15-20 minut. Studzimy. Przestudzone ciasto szpinakowe smarujemy ulubionym serkiem Almette, następnie układamy plastry łososia i formujemy roladę, ciasno zwijając ciasto w folię spożywczą. Roladę wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby rolada zastygła.