Sposób przygotowania:
Rolada w zielonym lisciu
Marchewki obrać, umyć. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 10 minut, odcedzić. Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Bulki moczyć 10 minut w zimnej wodzie. Bułki odcisnąć, włożyć do miski, wbić żółtko, dodać śmietanę i mięso, przyprawić solą i pieprzem, utrzeć na pulchną masę. Liście kapusty rozłożyć na stole jeden obok drugiego w dwóch warstwach tak, aby powstał kwadrat. Farsz rozsmarować na liściach, rozłożyć oliwki i marchewki, całość zwinąć, formując roladę. Obwiązać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do rondla, obło żyć wiórkami masła, podlać gorącym bulionem. Dusić pod przykry ciem 40 minut. Podawać z ryżem. Porcja 225 kcal.