lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rolada wielkanocna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyszła smaczna inna i taka jak lubię

Rolada wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wielkanocna

 

  • Szynka 1 kg

 

  • udo z indyka 1 sztuka

 

  • 8 sporych marchewek

 

 

 

  • trochę kucharka do smaku

 

 

  • majeranek 2 łyżki

 

 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo

 

  • 1 jajko do szynki zmielonej

Sposób przygotowania:

Rolada wielkanocna
Szynkę wymocz zmiel dodaj jajko, pieprz biały paprykę zmieloną ostrą sól morską i majeranek . Na stole rozłóż folie spożywczą i na niej ułóż zmielone mięso taki prostokąt z 60 centymetrów. Ugotuj nogę z indyka z marchewką zielem angielskim liściem laurowym z odrobiną kucharka . Zmiel marchew i połóż na zmielonej szynce równomiernie rozprowadź na całości posyp na nią czosnek niedźwiedzi  . Teraz zmiel obrane i ugotowane udo z indyka dodaj do niego szklankę wywaru w którym się gotował i zmielony czosnek 8 ząbków, rozprowadź na marchewce. Ugotuj6 jaj i połóż równo po środku mięsa. Teraz delikatnie złap folię spożywczą i zacznij zwijać jak cukierka potem przekrój na połowę i przełóż na folie aluminiową , a potem do prostokątnych naczyń do pieczenia piecz 90 minut w 170 stopniach . Po tym czasie wyjmij z foli aluminiowej i posyp startym serem na górze pieczeni. Jeszcze chwile trzymaj w piecu ser się rozpuści i wyjmij pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami albo z ryżem
Rolada wielkanocna
Ugotuj nogę z indyka z marchewka obierz mięso po ugotowaniu
Rolada wielkanocna
Zmiel osobno marchew i nogę z indyka oraz czosnek
Rolada wielkanocna
Przygotowane i gotowe do zawinięcia rolada
Rolada wielkanocna
Wstaw do pieca zawiniete w folie aluminiową i piecz koło 90 minut