Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada wołowa nadziewana szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczeń podawać na gorąco z ziemniakami i warzywami lub na zimno z pieczywem.

Rolada wołowa nadziewana szynką

Składniki:

Rolada wołowa nadziewana szynką

 

  • 1,5 kg wołowina bez kości,
  • 30 dag szynka gotowana,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 2 łyżki musztarda,
  • 1/2 łyżeczki rozmaryn,
  • 1/2 łyżeczki estragon,
  • 1/2 łyżeczki szałwia,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 łyżka szczypiorek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa nadziewana szynką
Mięso wołowe umyć, następnie przeciąż nożem tak aby powstał prostokątny płat, zbić tłuczkiem. Ząbki czosnku rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i z ziołami: rozmarynem, szałwią i estragonem. Natrzeć płat mięsa, oprószyć pieprzem, ułożyć plasterki szynki i zwinąć mięso w rulon, obwiązać nitką. Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, oprószyć solą, podlać wodą i dusić do miękkości. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, zdjąć sznurek i pokroić na porcje. Sos spod pieczeni przecedzić, dodać śmietanę i zieleninę, przyprawić do smaku, polać mięso.