Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada z cielęciny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Około 50 dag mięsa odłożyć w całości, a masłe dzielące się kawałki zmielić w

Rolada z cielęciny

Składniki:

Rolada z cielęciny

 

Sposób przygotowania:

Rolada z cielęciny
Około 50 dag mięsa odłożyć w całości, a masłe dzielące się kawałki zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa wlać mleko pozostałe po namopczonej bułce, dodać jajko, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrajany koperek. Masę dokładnie wyrobić. odłożone mięso pokroić na cienkie płaty, zbić nieco młotkiem i ułożyć w kształcie prostokąta na deseczce. Mięso lekko osolić, posypać drobno posiekanym czosnkiem. Ułożone w ten sposób mięso posmarować przygotowaną mieloną masą, ciasno zwinąć i osznurować jak baleron. Obrumienić na rozgrzanym tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić. Miękkie mięso ostudzić (bez sosu), następnie zdjąć sznurek i pokroić. Tak przygotowaną roladę można podawać na zimno i na gorąco. Podobnie można przyrządzić roladę z wołowiny lub wieprzowiny.