mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Rolada z galaretą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada zastygnięta w pysznej galarecie

Rolada z galaretą

Składniki:

Rolada z galaretą

 

Sposób przygotowania:

Rolada z galaretą
Z cielęciny wykroić w poprzek włókien mięsa grube płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa zwilżonym uprzednio wodą. Ułożyć „zakładkowo” na kształt prostokąta.
Z krajanej cielęciny okrawki oraz namoczoną uprzednio i odciśniętą bułkę dwukrotnie mielimy. Wątróbkę drobniutko siekamy.
Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy zmielone mięso, bułkę, siekaną wątróbkę, skrojoną drobno natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz, suszone warzywa i gałkę muszkatałową. Mieszamy.
Przygotowany wcześniej płat cielęciny nasmarować drobno posiekanym czosnkiem. Następnie układamy przygotowany farsz. Roladę ciasno zwijamy i sznurujemy.
Włoszczyznę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Do wrzątku wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu. Miękkie mięso wyjmujemy, wkładamy pomiędzy dwie deseczki, pozbywamy się sznurków i kroimy.
3 szklanki wywaru cedzimy, dodajemy namoczoną żelatynę i zagotowujemy.
Pokrojoną roladę układamy, dodajemy owoce do dekoracji, zalewamy częścią tężejącej galarety. Resztę galarety studzimy w kubeczkach. Przed podaniem pietruszkę kroimy i posypujemy nią potrawę.
Taka rolada dobrze smakuje z chrzanowym majonezem.