dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Rolada z indyka dża

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rolada indycza z rukolą, papryką i mozzarellą

Rolada z indyka dża Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z indyka dża

 

  • 40 dag pokrojonej w plastry indyczej piersi
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 duże garści rukoli
  • ½ czerwonej papryki
  • 10 dag mozzarelli
  • sól, pieprz
  • mielony suszony czosnek
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka dża
Plastry mięsa ułożyć obok siebie na dużej desce i rozbić tłuczkiem, brzegi plastrów powinny lekko zachodzić na siebie. Celem jaki chcemy osiągnąć jest uformowanie mięsa w jeden cienki plaster w kształcie zbliżonym do prostokąta. Mięso posmarować majonezem, szczodrze popieprzyć i posolić z umiarem. Na środku ułożyć rukolę, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i kawałki mozzarelli. Wszystko doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zawinąć mięso, uformować wałek i owinąć go plastrami boczku, końce rolady z obu stron spiąć szpilkami do pieczenia. W dużym rondlu rozgrzać olej i delikatnie włożyć roladę. Obsmażyć z każdej strony (ostrożnie przewracać!), podlać ½ szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem 30 minut.
Rolada z indyka dża
Uformowane mięso posmarować majonezem, szczodrze popieprzyć i posolić z umiarem.
Rolada z indyka dża
Na środku ułożyć rukolę, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i kawałki mozzarelli.
Rolada z indyka dża
Zawinąć mięso, uformować wałek i owinąć go plastrami boczku, końce rolady z obu stron spiąć szpilkami do pieczenia
Rolada z indyka dża
Przygotowaną roladę obsmażyć z każdej strony, bardzo ostrożnie przekładać!!