cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Rolada z indyka z morelami i śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis pochodzi z najnowszej książki "153 Przetwory i dania mięsne" siostry Anastazji wydawnictwa WAM

Rolada z indyka z morelami i śliwkami

Składniki:

Rolada z indyka z morelami i śliwkami

 

  • 1 ½ kg piersi z indyka (filet)
  • 20 dag suszonych moreli
  • 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • ½ słoiczka musztardy
  • przyprawa do drobiu
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka z morelami i śliwkami


Filet doprawić i rozbić, nadając mu kształt dużego płata. Wierzch posmarować musztardą, równomiernie rozłożyć pokrojone morele i śliwki. Całość dokładnie zwinąć w rulon, związać sznurkiem, polać oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 40-50 min. Pod koniec pieczenia zarumienić ro-ladę, zdejmując folię.

Roladę podawać pokrojoną w plastry. Z powstałego wywaru przygotować sos z mąki i słodkiej śmietany.