Sposób przygotowania:
Rolada z indyka z suszonymi śliwkami
PRZYGOTOWANIE PIERSI Z INDYKA: Położyć na desce, wykroić ze środka polędwiczkę. Pozostały większy filet przykryć woreczkiem i rozbić tłuczkiem na dwa razy cieńszy filet (około 1,5 cm). Oprószyć go solą morską i wysmarować 1 łyżką oliwy.PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: Suszone śliwki posiekać, dodać masło, powidła, skórkę z mandarynki i przyprawę korzenną, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego boku filetu w około 1/3 odległości od brzegu. Zwinąć filet w roladkę, następnie zawinąć w plasterki szynki, tak aby w miejscu łączenia filetu nie było złączenia szynki. Położyć na blaszce do pieczenia, posmarować pozostałą 1 łyżeczką oliwy i posypać listami bazyli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. PRZYGOTOWANIE SOSU:Wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. *ja podałam z mix'em sałat z winegretem *przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku