Sposób przygotowania:
Rolada z kremem czekoladowym
Ciasto: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, ubijając dodawać żółtka. mieszając stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać proszek do pieczenia, wodę, delikatnie wymieszać. Odlać około 0,5 szklanki ciasta, dodać 1 łyżeczkę kakao. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać jasne ciasto, następnie łyżką, cienkim strumieniem wylewać ciemne ciasto, tworząc zygzaki. Piec 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy i przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier. Ciasto zwinąć razem z ściereczką w rulonik (dość luźny). Zostawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, przelać do płaskiego naczynia. odstawić do stężenia. Gdy stężeje pokroić w paski. 1 szklankę mleka zagotować w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Mieszając do mleka wlewać budyń zagotować. Pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać krem czekoladowy dalej ucierać. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Delikatnie rozwinąć roladę. Na brzegu ciasta ułożyć paski galaretki, wyłożyć krem. Zwinąć roladę tak aby galaretka znalazła się w środku. Wierzch rolady cienko posmarować kremem.
monikaT83