Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Rolada z kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rolada ładnie prezentuje się na paterze z ciastami

Rolada z kremem i galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z kremem i galaretką

 

  • 4 jajka
  • 5 łyżek maki
  • 5łyzek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 0, 5 kostki margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem i galaretką
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować, a następnie z żółtkami. Wsypac przesitowaną makę z prozkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt będzie jeszcze goracy przełożyć go na ścierkę i zwinąć w rulon razem z ta scierką. Odłożyć na kilka godzin. Galretke przygotowac w połowie podanej wody i przelać na głęboki talerz. Odstawić do stężenia. Budyń ugotowac na mleku. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać budyń i zmiksować. Biszkopta ostrożnie rozwinąć i posmarować masę,a na niej położyć galaretke pociętą w paski. Margaryne rozpuścić z mlekiem. Dodać kakao i cukier puder ( 4 łyżki) cały czas energicznie mieszająć. Polac po wierzchu rolady.
Rolada z kremem i galaretką
Gdy biszkopt będzie jeszcze goracy przełożyć go na ścierkę i zwinąć w rulon razem z ta scierką.
Rolada z kremem i galaretką
Budyń ugotować na mleku. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.