Sposób przygotowania:
Rolada z łososiem i szpinakiem
1.Szpinak należy usmażyć na odrobinie masła lub oleju. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, osolić i opieprzyć. Przestudzić i wymieszać z żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wmieszać ją w masę żółtek i szpinaku.2.Masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę i piec około 20 minut w 200 stopniach. Masa powinna delikatnie odchodzić od pergaminu. Wystudzić.3.Na wystudzony placek szpinakowy wykładamy serek almette i równo go rozsmarowujemy. Na serek wykładamy chrzan. Ilość chrzanu według uznania u mnie był cały mały słoiczek.4.Na chrzan układamy plasterki łososia i zwijamy roladę. Odkładamy ją do lodówki, najlepiej na noc wówczas łatwo ją pokroić na około dwu centymetrowe plastry.
marietta
gusia1000