Sposób przygotowania:
Rolada z mięsa wieprzowego z kiełbasą
Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał prostokątny płat. Rozbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą, natrzeć pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso włożyć do miski, przykryć i odłożyć na 2-3 godz go lodówki. W między czasie przygotować farsz. Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę. Mięso wyjąć z lodówki, rozłożyć na desce, wyłożyć mięso mielone, pokrojoną marchewkę i ułożyć kiełbasę. Ciasno zwijać w rulon, owinąć sznurkiem lub nitką kuchenną, tak jak baleron, posypać kminkiem. Przygotowaną roladę włożyć do wąskiej brytfanny keksowej, skropić olejem, włożyć do piekarnika. Piec około 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do temp 180-200st, polewając mięso kilka razy powstałym podczas pieczenia sosem. Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, ostudzić, usunąć sznurek, pokroić. Roladę podawać na zimno lub na gorąco.