Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada z mięsa wieprzowego z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada z mięsa wieprzowego smakuje wybornie i efektownie wygląda.

Rolada z mięsa wieprzowego z kiełbasą

Składniki:

Rolada z mięsa wieprzowego z kiełbasą

 

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 1 łyżka kminku
  • 1 jajko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 40 dag kiełbasy wiejskiej
  • 0,5 kg mięso mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa wieprzowego z kiełbasą
Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał prostokątny płat. Rozbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą, natrzeć pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso włożyć do miski, przykryć i odłożyć na 2-3 godz go lodówki. W między czasie przygotować farsz. Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę. Mięso wyjąć z lodówki, rozłożyć na desce, wyłożyć mięso mielone, pokrojoną marchewkę i ułożyć kiełbasę. Ciasno zwijać w rulon, owinąć sznurkiem lub nitką kuchenną, tak jak baleron, posypać kminkiem. Przygotowaną roladę włożyć do wąskiej brytfanny keksowej, skropić olejem, włożyć do piekarnika. Piec około 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do temp 180-200st, polewając mięso kilka razy powstałym podczas pieczenia sosem. Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, ostudzić, usunąć sznurek, pokroić. Roladę podawać na zimno lub na gorąco.