mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

rolada z pieczarkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna, efektowna i bezmięsna rolada na obiad

rolada z pieczarkami i kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

rolada z pieczarkami i kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

rolada z pieczarkami i kukurydzą
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Na większej patelni roztopić 2 łyżki masła i smażyć pieczarki 3-4 minuty. Następnie dodać 2 łyżki mąki i mieszać minutę. Rondelek zdjąć z ognia, stopniowo dodawać zimny bulion, dobrze rozmieszać. Znowu postawić na wolnym ogniu i gotować 1-2 minuty ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać odsączoną kukurydzę (1/2 puszki) i przykryć sos. Przygotować formę wielkości 25x30cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
W drugim rondelku rozpuścić pozostałe masło i dodać resztę mąki (3 łyżki), przysmażać minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia a potem przestudzić. Do jednej miseczki wbić żółtka a w drugiej białka ubić ze szczyptą soli. Do przestudzonej zasmażki dodać żółtka, dobrze wymieszać a na końcu dodać ubitą pianę z białek. Masę wylać na przygotowaną formę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąć, oddzielić od papieru i odwrócić. Wyłożyć na nie farsz i zrolować. Roladę podawać z pikantnymi sosami (ja podaję z paprykowym- przepis u mnie też można znaleźć). Doskonała na ciepło.
rolada z pieczarkami i kukurydzą
farsz powstały z przesmażonych pieczarek i kukurydzy
rolada z pieczarkami i kukurydzą
ciasto wyłożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
rolada z pieczarkami i kukurydzą
rolada w przekroju, ciasto jest giętkie i nie ma problemów ze zwijaniem