Sposób przygotowania:
rolada z pieczarkami i kukurydzą
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Na większej patelni roztopić 2 łyżki masła i smażyć pieczarki 3-4 minuty. Następnie dodać 2 łyżki mąki i mieszać minutę. Rondelek zdjąć z ognia, stopniowo dodawać zimny bulion, dobrze rozmieszać. Znowu postawić na wolnym ogniu i gotować 1-2 minuty ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać odsączoną kukurydzę (1/2 puszki) i przykryć sos. Przygotować formę wielkości 25x30cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
W drugim rondelku rozpuścić pozostałe masło i dodać resztę mąki (3 łyżki), przysmażać minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia a potem przestudzić. Do jednej miseczki wbić żółtka a w drugiej białka ubić ze szczyptą soli. Do przestudzonej zasmażki dodać żółtka, dobrze wymieszać a na końcu dodać ubitą pianę z białek. Masę wylać na przygotowaną formę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąć, oddzielić od papieru i odwrócić. Wyłożyć na nie farsz i zrolować. Roladę podawać z pikantnymi sosami (ja podaję z paprykowym- przepis u mnie też można znaleźć). Doskonała na ciepło.
W drugim rondelku rozpuścić pozostałe masło i dodać resztę mąki (3 łyżki), przysmażać minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia a potem przestudzić. Do jednej miseczki wbić żółtka a w drugiej białka ubić ze szczyptą soli. Do przestudzonej zasmażki dodać żółtka, dobrze wymieszać a na końcu dodać ubitą pianę z białek. Masę wylać na przygotowaną formę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąć, oddzielić od papieru i odwrócić. Wyłożyć na nie farsz i zrolować. Roladę podawać z pikantnymi sosami (ja podaję z paprykowym- przepis u mnie też można znaleźć). Doskonała na ciepło.