aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rolada z ruskim farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gdy nie chcę się nam kleić pierogów, możemy zastąpić je roladą z farszem na ruskie pierogi przygotowaną na waflach tortowych. Jest to danie o wiele szybsze do zrobienia, a jej smak jest równie ciekawy co tradycyjne pierogi.

Rolada z ruskim farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z ruskim farszem

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z ruskim farszem
Ziemniaki obieramy i myjemy, zalewamy je wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane odcedzamy, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i do jeszcze gorących dodajemy rozkruszony ser biały. Ponownie rozgniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka i zrumienioną cebulę. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorący farsz rozkładamy na krążkach wafli tortowych (z tej ilości farszu wyjdą 2-3 krążki wafla, zależy jak dużo go nałożymy). Odczekujemy 2 minuty, żeby wafel zmiękł i zwijamy go w roladę. Ruską roladę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. W jednej miseczce roztrzepujemy jajko. W drugiej przygotowujemy bułkę tartą. Pokrojone roladki obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni, na rumiany kolor. Podajemy na gorąco.
Rolada z ruskim farszem
Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem. Dodajemy pokruszony ser i smażoną cebulkę. Całość przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Rolada z ruskim farszem
Jeszcze ciepły farsz rozsmarowujemy na waflach tortowych.
Rolada z ruskim farszem
Gdy wafel zmięknie od farszu, wówczas zwijamy go w roladę.
Rolada z ruskim farszem
Roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron.