SUPERPRZEPIS

Rolada z serem mascarpone

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Rolada z serem mascarpone

Do kremu można dodać inny aromat.

Składniki:

Rolada z serem mascarpone

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka owocowa
  • 2 szkl śmietany 36 %
  • 25 dag sera mascarpone
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Rolada z serem mascarpone
Galaretkę owocową rozpuścić w połowie ilości zalecanej wody, wylać na talerz, ostudzić. Stężałą galaretkę pokroić w paski. Do miski wlać białka i ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do połowy ciasta wsypać kakao, wymieszać. Ciasto jasne przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać paski w odstępach 1,5 cm. na przygotowanej blaszce. Przerwy pomiędzy jasnym ciastem wypełnić ciastem kakaowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serem mascarpone, dodać aromat i przestudzoną żelatynę. Krem wyłożyć na wystudzony biszkopt, wyrównać. Ułożyć paski galaretki i zwinąć roladę.