Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z serkiem homogenizowanym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Brzoskwinię można zastąpić owocową galaretką pokrojoną w słupki.

Rolada z serkiem homogenizowanym.

Składniki:

Rolada z serkiem homogenizowanym.

 

  • jajka 3 szt
  • cukier 3 łyżki
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • woda 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • serek homogenizowany 1/2 kg
  • śmietanka kremowa 100 ml
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
  • brzoskwinia z syropu 1 szt

Sposób przygotowania:

Rolada z serkiem homogenizowanym.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać wodę i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe zwinąć w rulon na wilgotnej ściereczce. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody. W 1/2 szkl wrzącej wody rozpuścić galaretę, dodać żelatynę, wymieszać, przestudzić. Serek wymieszać z galaretką i aromatem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkiem, wymieszać. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone w słupki brzoskwinie i ponownie zwinąć. Odłożyć do lodówki na 3-4 godziny.