eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada Eli z udźca indyczego

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rolada z udźca indyczego ze skórą-nadziewana kurkami,cukinią i szynką.

Rolada Eli z udźca indyczego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada Eli z udźca indyczego

 

  • 1 udziec z indyka-około 70 dkg
  • 10 dkg szynki
  • 10 dkg kurek
  • 10 dkg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ostrej przyprawy do grilla
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kostki warzywne
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

  • nici kuchenne
  • duża igła
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Rolada Eli z udźca indyczego
Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Cebule drobno pokroić.Cukinię i szynkę pokroić w kostkę.Na patelni roztopić masło,dodać kurki,połowę cebuli,sól,pieprz,smażyć aż odparuje sok i wystudzić.Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Do kurek dodać cukinię,szynkę,doprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać.Udziec umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Z udźca ostożnie wyjąć kość.Mięso rozkroić tak żeby powstał prostostokąt,rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem.Na płacie mięsa rozłożyć farsz.Mięso zwinąć od węższej strony i zszyć nićmi.Wymieszać paprykę,przyprawę do grilla,czosnek i pieprz.Roladę posmarować olejem,oprószyć mieszanką przypraw i włożyć do woreczka.Kostkę warzywną rozpuścić w 250 ml wrzącej wody.Do mięsa dodać resztę cebuli,pozostały farsz,wlać bulion,spiąć woreczek klipsem i włożyć do naczynia żaroodpornego.Piec mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,przez około 60 minut.Gotowe mięso wyjąć z woreczka.Powstały sos wlać do rondla,ewentualnie dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i gotować 3 minuty.Mięso pokroić.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!
Rolada Eli z udźca indyczego
Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Cebule drobno pokroić.Cukinię i szynkę pokroić w kostkę.Na patelni roztopić masło,dodać kurki,połowę cebuli,sól,pieprz,smażyć aż odparuje sok i wystudzić.
Rolada Eli z udźca indyczego
Do kurek dodać cukinię szynkę sól pieprz do smaku i wymieszać.
Rolada Eli z udźca indyczego
.Mięso rozkroić tak żeby powstał prostostokąt rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem.
Rolada Eli z udźca indyczego
Mięso zwinąć od węższej strony i zszyć nićmi.