Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Rolada ze szpinakiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki podajemy z kulkami ziemniaków lub z ryżem.

Rolada ze szpinakiem i żurawiną

Składniki:

Rolada ze szpinakiem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Rolada ze szpinakiem i żurawiną
Filety z kurczaka oczyszczamy z błon i rozbijamy na cienkie placki. Szpinak i żurawinę osobno blanszujemy. Szpinak odciskamy z wody, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Rozkładamy go na kurczaku i posypujemy kilkoma ziarnami zblanszowanej wcześniej żurawiny. Przy pomocy folii spożywczej zwijamy całość w roladki. Do brytfanki nalewamy wody i zanurzamy w niej owinięte w folię roladki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1 godzinę w temperaturze 130 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło, po czym dodajemy mąkę. Powstałą zasmażkę rozrzedzamy mlekiem, ciągle mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cukrem. Upieczone roladki kroimy w plastry lub na pół i podajemy z otrzymanym sosem beszamelowym.