Sposób przygotowania:
Rolada ziemniaczano-szpinakowa
Ziemniaki przepuścić przez praskę dodać jajko,mąkę i szklankę gorącego mleka.Wyrobić ciasto i doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze wypłukać z piasku w zimnej wodzie z dodatkiem soli-osączyć.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Zeszklić na 4 łyżkach oliwy dodać drobno pokrojony szpinak i dusić przez 5 minut.Zdjąć z ognia aby przestygło.Dodać żółtka ,starty ser i dokładnie wymieszać. Ścierkę rozłożyć na stole i wyłożyć na nią masę ziemniaczaną.Uformować prostokąt, rozsmarować szpinak po całości i zwinąć w roladę zawijając ją w ścierkę.Końce ścierki dobrze założyć lub związać.Do gotującej się wody w garnku ( u mnie prostokątne naczynie żaroodporne ) włożyć roladę,posolić i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut. Ciepłą roladę najlepiej pokroić w plastry żyłką lub cienką mocną nitką.Można podawać jako dodatek do mięsa z aromatycznym sosem lub same podsmażone na rumiano.