SUPERPRZEPIS

Roladka bounty

  • 18
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Roladka bounty Więcej zdjęć (5)

Pyszna, kakaowa roladka z kokosowym kremem

Składniki:

Roladka bounty

 

  • Biszkopt:

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

 

 

 

  • Krem:

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

  • 1/3 kostki margaryny Kasia lub masła polskiego

 

  • 20 dkg wiórków kokosowych

 

  • 1 żółtko

 

  • Ulubiona polewa czekoladowa lub według mojego przepisu:

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladka bounty
Blaszkę do pieczenia posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do 180 C. Jajka ubić z cukrem do białości, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Do ubitych jajek dodać stopniowo makę i kakao, delikatnie wymieszać i przelać masę na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 min lub do "suchego patyczka". Ja masę kokosową zrobiłam z podwójnej porcji, ale uważam ,że to zbyt wiele, więc radzę zrobić z podanego przepisu. Ja nadmiar wykorzystałam do upieczenia ciasteczek. Do rondla wlać mleko, podgrzać, do ciepłego dodać cukier i margarynę, zagotować na małym ogniu, odlać 2 łyżki i roztrzepać z żółtkiem. Go gotującej się masy dodać kokos i żółtko, chwilę razem gotować. Odstawić rondel z ognia. Biszkopt ułożyć na papierze do pieczenia. Na upieczony kakaowy biszkopt nałożyć przestudzoną masę kokosową. Zwinąć biszkopt jak roladę, przy pomocy papieru do pieczenia, który trzeba stopniowo wyciągać. Zwinietą roladę polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki.
Roladka bounty
Upieczony biszkopt kakaowy jest delikatny i pyszny
Roladka bounty
W rondlu zagotowujemy skłądniki na masę kokosową
Roladka bounty
Masę kokosową wykładamy na upieczony biszkopt
Roladka bounty
Biszkopt z masą zwijamy i polewamy polewą