Sposób przygotowania:
Roladka drobiowa w sosie grzybowym
Grzyby zalać wodą - ugotować , pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - usmażyć na szklisto na 2 łyżkach oleju. Pierś posmarować olejem i włożyć w szeroki woreczek foliowy ( lub pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej ). Pierś ,, rozklepać" tłuczkiem do mięsa na cienki - foremny płat. Posolić i posypać pieprzem. Wymieszać mielone mięso z natką pietruszki, połową usmażonej cebuli . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Farsz wyłożyć na pierś . Zwinąć roladkę .Związać nicią do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką . W garnuszku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju . Obsmażyć roladkę ze wszystkich stron. Dołożyć pozostałą część cebuli i grzyby wraz z wywarem w którym się gotowały. Doprawić 1/2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów. Dusić 30 minut - obracając roladkę by nasiąkła sosem równomiernie. Wywar powinien odparować o połowę . Dolać śmietankę . Można zaciągnąć sos odrobiną mąki by był gęściejszy. Wyjąć roladkę z sosu - usunąć nitki. Przekroić na pół pod skosem ( ładniej wygląda ) lub w ukośne plastry. Podawać z kaszą na sypko .
edytaha