Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Roladka śmietankowo makowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczniutka rolada makowa

Roladka śmietankowo makowa

Składniki:

Roladka śmietankowo makowa

 

  • Ciasto:
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • około 1 l śmietany 18%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka trzykrotnie zmielonego i sparzonego maku
  • lukier

Sposób przygotowania:

Roladka śmietankowo makowa
CIASTO:Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.Krem: 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z makiem. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała , rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia.Na koniec roladę polukrować.