cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Roladki drobiowe w plastrach szynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli znudziły nam się tradycyjne mielone możemy je przygotować w inny sposób

Roladki drobiowe w plastrach szynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki drobiowe w plastrach szynki

 

  • farsz:
  • 300-400 g mięsa mielonego/drobiowe/
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki utartego sera żółtego
  • po szczypcie przypraw/papryka słodka,kminek mielony,majeranek,bazylia,gałka muszkatołowa,czosnek mielony,tymianek,pieprz /
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól do smaku oraz :
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka plasterków surowej szynki lub chudego boczku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe w plastrach szynki
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę.Małe porcje mięsa kłaść na rozłożone plastry szynki i zrolować.Roladki powinny być dość cienkie ,ponieważ mięso łatwiej się upiecze.Ilość i długość natomiast zależy od rozmiaru plasterków szynki i naszych osobistych upodobań.Rozgrzać na patelni oliwę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu/dla dodania aromatu/ i kłaść przygotowane roladki. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia się szynki.Rumiane roladki zalać winem, chwilę dusić do odparowania alkoholu i zredukowania płynu.Przykryć pokrywką i pozostawić kilka minut aby mięso "odpoczęło."Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Roladki drobiowe w plastrach szynki
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać
Roladki drobiowe w plastrach szynki
Na każdym plasterku szynki kłaść małe porcje mięsnego farszu
Roladki drobiowe w plastrach szynki
Obsmażyć na gorącym tłuszczu,dodać wino i chwilę poddusić
Roladki drobiowe w plastrach szynki
Roladki powinny być dość cienkie aby dobrze upiekły się w środku