sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Roladki kaczuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada o lekko kwaskowym smaku podana w ciekawej formie. Z pewnością zachęci dzieci jak i dorosłych do skosztowania.

Roladki kaczuszki

Składniki:

Roladki kaczuszki

 

 

  • Masa:
  • 400 g serka naturalnego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 250 ml wrzątku

 

  • Dodatkowo:
  • 24 czekoladowe groszki
  • 36 chrupek kukurydzianych
  • 18 wykałaczek
  • czerwone jabłko

Sposób przygotowania:

Roladki kaczuszki
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, wodą oraz sokiem z cytryny. Dodajemy cukier puder i stopniowo po jednym żółtku. Obie mąki i proszek przesiewamy przez sito. Porcjami łączymy z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 160 stopniach. Zaraz po upieczeniu przekładamy na bawełnianą ścierkę i zawijamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Obie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Kiedy zaczną tężeć, dodaje my je do serka. Ostrożnie rozwijamy biszkopt. Jeśli masa jest rzadka, musimy odczekać aż zgęstnieje. Równomiernie rozkładamy ją na cieście. Zawijamy w roladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po dokładnym stężeniu dzielimy na 12 kawałków. W każdy wbijamy pośrodku wykałaczkę i po obu stronach nakłuwamy chrupki. 6 wykałaczek i 6 chrupek dzielimy na połowy. Robimy z nich ogonki. Groszki przyklejamy jako oczy a z jabłka wycinamy kacze "dziubki". Ja umieściłam je na roladkach za pomocą masła.