Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Roladki kurczaka w płatkach ryżowych

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Roladki a'la de vollaile, z masłem i wypływającym serem w środku, obtoczone panierka z płatków ryżowych.

Roladki kurczaka w płatkach ryżowych

Składniki:

Roladki kurczaka w płatkach ryżowych

 

  • podwójna pierś kurczaka,
  • ser żółty - 60g,
  • maslo - po jednej lyzeczce na kazda roladke,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz ziołowy Prymat, Vegeta,
  • jajo - 2 małe,
  • maka kukurydziana lub pszenna,
  • płatki ryżowe, śniadaniowe - 4-5 garści. Sa to płatki wyglądem niemal identyczne jak kukurydziane. Sa jaśniejsze

 

Sposób przygotowania:

Roladki kurczaka w płatkach ryżowych
Pierś kurczaka obrać w wszelkich żyłek i tłuszczu, umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Każdą pierś przekroić cienko wzdłuż na kilka cienkich, długich plastrów. Każdy z plastrów delikatnie rozbić pod folia, najlepiej drewnianym tłuczkiem.Posypać sola i pieprzem z obu stron. U cieńszej nasady każdego plastra, kładziemy po łyżeczce masła i po kawałku sera żółtego. Zawijamy ciasno roladki. Do woreczka foliowego wrzucić płatki ryżowe, wypuścić powietrze, zwinąć i zmiażdżyć je palcami, po czym wysypać je do miseczki. Jajo dobrze rozbełtać i dodać niewielka ilość vegety. Obtaczamy najpierw w mace, potem w jajku i na koniec w płatkach ryżowych. Wrzucić na rozgrzany olej - nie żałować tłuszczu - i smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Smażymy na średnim ogniu, uważając aby panierka nam sie nie przypaliła. Pod koniec smażenia, przykrywamy kotlety pokrywka, zmniejszamy ognień, aby środek mięsa się dosmażył.