Sposób przygotowania:
Roladki mielone
Mięso wieprzowe i wołowe umyć i przepuścic przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Jako przyprawę smakową można dodać podsmażoną w tłuszczu cebulę albo łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku. Do zmielonego mięsa dodać soli, pieprzu, jajko i dokładnie je wyrobić. Masę podzielić na 5 części, z każdej uformować prostokąt. Parówki obrać ze skórek. Każdą parówkę zawinąć w płat mięsa, uformować podłużne roladki, obtaczać je w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano, następnie przykryć i ogrzewac jeszcze 10 minut na bardzo słabym ogniu. Roladki mielone można podawać na gorąco. Wystudzone, pokrajane w poprzek na cienkie plasterki są doskonałym dodatkiem do sniadań z dodatkiem listka sałaty, plasterka pomidora, ogórka czy rzodkiewek.