czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Roladki są "mocno" mięsne, kruche, idealne na szczególne okazje, np. rodzinny obiad.

Roladki mięsne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki mięsne

 

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości,
  • 25dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 30dag pieczarek,
  • 8 plastrów żóltego sera,
  • 250ml pikantnego ketchupu,
  • 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa),
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • ząbek czosnku,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Roladki mięsne
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem.
Roladki mięsne
na karkówce ułożyc mielone, grzyby i ser
Roladki mięsne
Roladki ułożyć w naczyniu, zalać sosem, zapiec