Sposób przygotowania:
Roladki na gorąco
Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać, a następnie udusić na maśle, lekko rumieniąc. Pieczarki umyć, pokrajać, dodać do cebuli, dusić około 5 minut. Stopić pozostałe masło (nie rumienić), dodać przesianą mąkę, wymieszać, a następnie rozprowadzić mlekiem.Mleko wlewać powoli, stale mieszając. Nie przestając mieszać doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos wymieszać z pasztetem. Przyprawić do smaku ostrą, sproszkowaną papryką, solą i pieprzem. 1/3 przygotowanego sosu dodać do pieczarek, wymieszać. Rozkładać na desce kolejno plasterki szynki. Na każdym ułożyć plasterek sera, posmarować pieczarkowym sosem. Zwinąć ściśle w rulonik. Gotowe ruloniki ułożyć na żaroodpornym półmisku, jeden obok drugiego. Polać sosem pomidorowym, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Amatorzy bardzo ostrych przystawek mogą przed zapieczeniem posypać roladki ostrą, sproszkowaną papryką. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu na tym samym półmisku, na którym zapiekano. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.Podawać z dodatkiem pieczywa.