darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Roladki na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zrobić sos z składników i wymieszać z pasztetem. Na szynce dodać ser i sos , zwinąć w ruloniki i polać sosem , zapiec.

Roladki na gorąco

Składniki:

Roladki na gorąco

 

  • 6 plasterków sera gouda,
  • 6 plasterków szynki,
  • 2 cebule,
  • 10—15 dkg pieczarek,
  • 2 łyżki pasztetu DROP,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • sproszkowana czerwona papryka,
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Roladki na gorąco
Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać, a następnie udusić na maśle, lekko rumieniąc. Pieczarki umyć, pokrajać, dodać do cebuli, dusić około 5 minut. Stopić pozostałe masło (nie rumienić), dodać przesianą mąkę, wymieszać, a następnie rozprowadzić mlekiem.Mleko wlewać powoli, stale mieszając. Nie przestając mieszać doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos wymieszać z pasztetem. Przyprawić do smaku ostrą, sproszkowaną papryką, solą i pieprzem. 1/3 przygotowanego sosu dodać do pieczarek, wymieszać. Rozkładać na desce kolejno plasterki szynki. Na każdym ułożyć plasterek sera, posmarować pieczarkowym sosem. Zwinąć ściśle w rulonik. Gotowe ruloniki ułożyć na żaroodpornym półmisku, jeden obok drugiego. Polać sosem pomidorowym, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Amatorzy bardzo ostrych przystawek mogą przed zapieczeniem posypać roladki ostrą, sproszkowaną papryką. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu na tym samym półmisku, na którym zapiekano. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.Podawać z dodatkiem pieczywa.