SUPERPRZEPIS

Roladki na zielono z kalafiorem

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Roladki na zielono z kalafiorem

Drobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny.

Składniki:

Roladki na zielono z kalafiorem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kilka różyczek kalafiora
  • 4 duże liście sałaty
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 pęczka szczypioru z dymki
  • sól do smaku
  • ziołowej przyprawy do drobiu (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa)

Panierka

Sposób przygotowania:

Roladki na zielono z kalafiorem

ETAP 1:

Roladki na zielono z kalafiorem
Mięso rozbijamy na kotlety oprószamy zielona przyprawą odstawiamy do lodówki

Filet myjemy, dzielimy na cztery kotlety, delikatnie tłuczkiem rozbijamy przez woreczek foliowy, oprószamy solą i ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki na 15 minut.

ETAP 2:

Roladki na zielono z kalafiorem
kalafiora blanszujemy we wrzątku 5 minut

Kalafiora blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia.

ETAP 3:

Roladki na zielono z kalafiorem
na mięsie układamy sałatę kalafior ser posypujemy szczypiorem rolujemy

Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki.

ETAP 4:

Roladki na zielono z kalafiorem
roladki obtaczamy w mące kukurydzianej jajku oraz płatkach

Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych.

ETAP 5:

Roladki na zielono z kalafiorem
przygotowane roladki smazymy na rozgrzanym tłuszczu podajemy gorące

Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące. Smacznego!