evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Roladki z Kalafiorem i Fetą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniałe,soczyste roladki mmmm ;-)

Roladki z Kalafiorem i Fetą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki z Kalafiorem i Fetą

 

  • 2 płaty miesa z indyka ( z piersi)
  • 6-7 rózyczek kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 gałazek nać pietruszki (posiekać)
  • 1 plaster ser feta (ok.2cm)
  • 2 łyzki smietana 18%
  • przyprawa do kurczaka (wg.uznania)
  • papryka czerwona słodka też (wg.uznania)
  • olej do smazenia około 1/2 szklanki
  • sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)

 

  • Z tej porcji farszu wychodzi na 6 roladek :)

Sposób przygotowania:

Roladki z Kalafiorem i Fetą
Mieso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na cieniutko przez folię żeby nie podziurawić. Posypujemy solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka.Kalafior rozrywamy na różyczki ma być 6 lub 7 sztuk i gotujemy go w osolonej wodzie ok.10 minut. Przecedzamy na durszlak żeby sie odsączył.Czosnek obieramy i drobno siekamy.Odsączonego kalafiora i czosnek wkładamy do garnka i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Po czym przekładamy do małego garnka lub rondelka,dodajemy plaster fety,2 łyzki śmietany,posiekaną nać pietruszki (doprawiamy lekko) i wstawiamy na malutki gaz i dusimy do momentu aż sie nam ser roztopi (ciągle mieszając) Odstawiamy do wystygnięcia.Na każdy płat mięsa wykładamy porcję masy kalafiorowej porządnie zawijamy (mozna sobie pomóc wykałaczką-ja nie potrzebowałam) obsypujemy papryką w proszku żeby potem miały ładny kolorek,i wkładamy do lodówki na 1 godzinę żeby nam się uleżały.Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolorek (Uwaga !!! na małym ogniu zeby w środku doszły do siebie ) i gotowe .Podajemy z czym kto lubi ...
Roladki z Kalafiorem i Fetą
Tutaj przedstawiam kolejne czynności przygotowania roladek :-)