jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Roladki nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zawijane zrazy wołowe z boczkiem, ogórkami konserwowymi, cebulą i pieczywem, duszone w sosie własnym i podawane z ziemniakami lub kaszą:)

Roladki nadziewane

Składniki:

Roladki nadziewane

 

  • 4 plastry wołowiny
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 3-4 plastry boczku lub kawałek dowolnej kiełbasy
  • 1 kromka chleba
  • około 3 łyżki musztardy
  • 1 kostka bulionowa
  • woda
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka słodka
  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki nadziewane
Mięso wołowe rozbić na kotlety, a później przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem z obydwu stron. Cebulę pokroić w krążki, ogórka na połówki, a chleb podzielić na 4 części. Następnie jedną stronę płata mięsa posmarować musztardą i kłaść na nią kolejno boczek, cebulę, ogórka i chleb, po czym mięso zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub nicią kuchenną i obtoczyć w mące. Tak przygotowane rolady podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż mocno się zrumienienia, a później polać wodą, odczekać, aż się zagotują i przełożyć je wraz z tłuszczem ze smażenia do rondelka i wlać tyle wody, aby przynajmniej do połowy zakrywała mięso. Do rondelka dodać kostkę bulionową i dusić pod przykryciem, aż do miękkości. Na końcu przyprawić według uznania i zagęścić sos odrobiną mąki połączonej z wodą, wcześniej zahartowanej z odrobiną gorącego sosu.