Sposób przygotowania:
Roladki nadziewane
Mięso wołowe rozbić na kotlety, a później przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem z obydwu stron. Cebulę pokroić w krążki, ogórka na połówki, a chleb podzielić na 4 części. Następnie jedną stronę płata mięsa posmarować musztardą i kłaść na nią kolejno boczek, cebulę, ogórka i chleb, po czym mięso zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub nicią kuchenną i obtoczyć w mące. Tak przygotowane rolady podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż mocno się zrumienienia, a później polać wodą, odczekać, aż się zagotują i przełożyć je wraz z tłuszczem ze smażenia do rondelka i wlać tyle wody, aby przynajmniej do połowy zakrywała mięso. Do rondelka dodać kostkę bulionową i dusić pod przykryciem, aż do miękkości. Na końcu przyprawić według uznania i zagęścić sos odrobiną mąki połączonej z wodą, wcześniej zahartowanej z odrobiną gorącego sosu.