Sposób przygotowania:
Roladki naleśnikowe z kapustą
Do wysokiego naczynia wbić jajka, dolać mleko, wodę i maślankę. Wsypać mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Zmiksować na ciasto. Rozsmarować na blasze z piekarnika, wyłożonej natłuszczonym pergaminem i piec 12 minut w temp. 200°C. Posiekać cebulę, boczek pokroić w kostkę. Oba składniki przysmażyć na oleju. Wymieszać z poszatkowaną kapustą. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Odstawić na 10 minut.
Gotowy naleśnik wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem. Na tym rozłożyć farsz kapuściany. Unosząc brzeg pergaminu (na którym naleśnik był pieczony) i delikatnie wysuwając go spod naleśnika zwinąć roladę. Pokroić ją na 8 grubych plastrów równej wielkości.
Okrągłą formę żaroodporną nasmarować tłuszczem, ułożyć w niej roladki. Podlać bulionem,
przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika 175°C i piec 20 minut. Następnie usunąć folię i piec jeszcze 15 minut. Udekorować natką.
Gotowy naleśnik wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem. Na tym rozłożyć farsz kapuściany. Unosząc brzeg pergaminu (na którym naleśnik był pieczony) i delikatnie wysuwając go spod naleśnika zwinąć roladę. Pokroić ją na 8 grubych plastrów równej wielkości.
Okrągłą formę żaroodporną nasmarować tłuszczem, ułożyć w niej roladki. Podlać bulionem,
przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika 175°C i piec 20 minut. Następnie usunąć folię i piec jeszcze 15 minut. Udekorować natką.