Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Roladki naleśnikowe z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Można podawać na ciepło i na zimno.

Roladki naleśnikowe z kapustą

Składniki:

Roladki naleśnikowe z kapustą

 

  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej,
  • 1 szklanka maślanki
  • około 40 dag mąki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule,
  • tłuszcz do smażenia
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, kminek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 l bulionu,
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Roladki naleśnikowe z kapustą
Do wysokiego naczynia wbić jajka, dolać mleko, wodę i maślankę. Wsypać mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Zmiksować na ciasto. Rozsmarować na blasze z piekarnika, wyłożonej natłuszczonym pergaminem i piec 12 minut w temp. 200°C. Posiekać cebulę, boczek pokroić w kostkę. Oba składniki przysmażyć na oleju. Wymieszać z poszatkowaną kapustą. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Odstawić na 10 minut.
Gotowy naleśnik wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem. Na tym rozłożyć farsz kapuściany. Unosząc brzeg pergaminu (na którym naleśnik był pieczony) i delikatnie wysuwając go spod naleśnika zwinąć roladę. Pokroić ją na 8 grubych plastrów równej wielkości.
Okrągłą formę żaroodporną nasmarować tłuszczem, ułożyć w niej roladki. Podlać bulionem,
przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika 175°C i piec 20 minut. Następnie usunąć folię i piec jeszcze 15 minut. Udekorować natką.