dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Roladki schabowe w sosie gryczanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Roladki ze schabu z dodatkiem szynki, cebuli i ogórka kiszonego. Duszone w sosie z dodatkiem mąki gryczanej.

Roladki schabowe w sosie gryczanym

Składniki:

Roladki schabowe w sosie gryczanym

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe w sosie gryczanym

Pierwszy etap:

Roladki schabowe w sosie gryczanym
Mięso dzielimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem.

Mięso płuczemy, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w plasterki. Mięso rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solę i pieprzem. Ogórki kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Drugi etap:

Roladki schabowe w sosie gryczanym
Na mmięsie układamy szynkę, ogórki i cebulę.

Każdy plasterek mięsa smarujemy musztardą. Na mięsie układamy szynkę, kilka słupków ogórków i piórek cebuli. Zwijamy ciasno w roladkę.

Trzeci etap:

Roladki schabowe w sosie gryczanym
Zwinięte roladki obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Zwinięte roladki obsypujemy 1 łyżką mąki. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do garnka.

Czwarty etap:

Roladki schabowe w sosie gryczanym
Roladki schabowe dusimy w sosie do miękkości.

Roladki zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie roladki wyjmujemy. Pozostałą mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do sosu. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Roladki podajemy polane sosem.
Smacznego!