Sposób przygotowania:
Roladki schabowe w sosie gryczanymPierwszy etap:
Mięso płuczemy, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w plasterki. Mięso rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solę i pieprzem. Ogórki kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Drugi etap:
Każdy plasterek mięsa smarujemy musztardą. Na mięsie układamy szynkę, kilka słupków ogórków i piórek cebuli. Zwijamy ciasno w roladkę.
Trzeci etap:
Zwinięte roladki obsypujemy 1 łyżką mąki. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do garnka.
Czwarty etap:
Roladki zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie roladki wyjmujemy. Pozostałą mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do sosu. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Roladki podajemy polane sosem.
Smacznego!