Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Roladki schabowe z mielonym mięsem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Z niechęci do tradycyjnych schabowych.

Roladki schabowe z mielonym mięsem

Składniki:

Roladki schabowe z mielonym mięsem

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała papryka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 mała cebulka
  • ew. natka pietruszki
  • Kucharek
  • musztarda sarepska
  • pieprz mielony
  • 8 dużych pieczarek
  • olej, maggi, przyprawy jak niżej

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z mielonym mięsem
Kotlety rozbić cienko, ale tak, by nie przerwać mięsa. Każdy kotlet posypać Kucharkiem, posmarować cienką warstwą musztardy. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki przesmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą, tak by odparował cały sok.Jajko ugotować na twardo i podzielić na ćwiartki. Z papryki wykroić 4 paseczki (ok.1 cm szerokości). Na kotletach rozsmarowywać mielone, kłaść taką samą warstwę pieczarek, ćwiartkę jajka i paprykę Ew. posypać natką.Zwijać roladki, obsmażyć na rumiano.Przełożyć do rondla, podlać sosem ze smażenia, dodać listek laurowy, ziele, pieprz ziarnisty i rozduszone owoce jałowca.Dusić ok. 40 min. Sos z duszenia podprawić łyżeczką maki ziemniaczanej i maggi.