Sposób przygotowania:
Roladki świateczne
Schab pokroić na 8-10 piastrów, rozbić na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa, posmarować musztardą, oprószyć solą i odrobiną cząbru. Gruszki osączyć i pokroić na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku gruszki, (jeśli płaty mięsa są duże, a gruszki małe po dwa kawałki), zwinąć roladkę i spiąć igłą do zrazów lub obwiązać nitką. Roladki posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w orzechach. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, wlać półtorej szklanki wrzątku wymieszanego z sosem sojowym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 mm). Na pięć minut przed zdjęciem z ognia dodać zielony pieprz. Podawać z kaszą kuskus lub z piure ziemniaczanym, z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.
elutka