Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Roladki świateczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab pokroić na 8-10 piastrów, rozbić na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa,

Roladki świateczne

Składniki:

Roladki świateczne

 

  • 1 kg chudego schabu karkowego

 

 

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub kremskiej

 

  • kilka połówek gruszek marynowanych (najlepiej w syropie octowym)

 

  • łyżeczka cząbru

 

 

  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki świateczne
Schab pokroić na 8-10 piastrów, rozbić na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa, posmarować musztardą, oprószyć solą i odrobiną cząbru. Gruszki osączyć i pokroić na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku gruszki, (jeśli płaty mięsa są duże, a gruszki małe po dwa kawałki), zwinąć roladkę i spiąć igłą do zrazów lub obwiązać nitką. Roladki posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w orzechach. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, wlać półtorej szklanki wrzątku wymieszanego z sosem sojowym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 mm). Na pięć minut przed zdjęciem z ognia dodać zielony pieprz. Podawać z kaszą kuskus lub z piure ziemniaczanym, z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.