Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne roladki najlepiej smakują z kluskami śląskimi, ale są też smaczne z ziemniaczkami.

Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi
Grzyby dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulkę pokroić w kostkę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę z grzybkami podsmażyć na łyżce oleju, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Karkówkę umyć, osuszyć, rozbić. Natrzeć kucharkiem i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa układać część farszu grzybowego.Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć roladki z każdej strony. Zalać 1/2 litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości. Na koniec sos przyprawić kucharkiem , pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu, zagotować. Podawać z ziemniaczkami lub kluskami śląskimi i surówką.
Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi
Na każdym kawałku mięsa ułożyć część uduszonych grzybów.
Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi
Zwinięte roladki podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.
Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi
Podlać wodą i dusić do mękkości pod przykryciem.
Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi
Sos doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z wodą.