Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z grzybami leśnymi
Grzyby dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulkę pokroić w kostkę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę z grzybkami podsmażyć na łyżce oleju, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Karkówkę umyć, osuszyć, rozbić. Natrzeć kucharkiem i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa układać część farszu grzybowego.Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć roladki z każdej strony. Zalać 1/2 litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości. Na koniec sos przyprawić kucharkiem , pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu, zagotować. Podawać z ziemniaczkami lub kluskami śląskimi i surówką.