Sposób przygotowania:
Roladki wołowe
Plastry wołowiny rozbijam delikatnie.Do miseczki wsypuję wszystkie przyprawy oprócz ziela angielskiego i listka laurowego, mieszam i nimi posypuję każdy plaster z obu stron.Tak przygotowane mięso wstawiam do lodówki na całą noc.Marchew obieram, kroje w słupki.Ogórki kroję tez w słupki.Cebulę kroję w półksiężyce.Każdy plaster następnego dnia smaruję musztardą,kładę słupek marchewki,ogórka i trochę cebuli.Plastry zwijam dokładnie, obwiązuję nicią bawełnianą i na rozgrzanym smalcu obsmażam z każdej strony .Obsmażone roladki, podlewam wodą, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, magii i duszę do miękkości.Jeśli jest konieczność to jeszcze, dodaję przypraw.Gdy roladki są miękkie wyjmuję je, zdejmuję nić, a sos zagęszczam mąką.Do zagęszczonego sosu wkładam z powrotem roladki bez nici. Roladki podaję zazwyczaj z kluskami śląskimi i dowolna surówką. Życzę smacznego.